понедељак, 17. јун 2019.

Наше признање

Започело је некако, истовремено, са оснивањем јутјуб канала мојих ученика, садашњих осмака, канала моје ћерке али и мог канала за учење француског језика " Francollège avec Soleil Marie". Подстакнуто је сталним и немилосрдним гушењем или неоткривањем талената наше деце, након низа такмичења, када заједно схватамо да све мере осим рад и таленат. Те године је једно од питања на општинском такмичењу било да се одреди цена за ципеле и чарапе. Задатак је требао да измери познавање бројева на француском. На француском су то речи "les CHAUSSURES" "les CHAUSSETTES". Где је ту оно учење са семинара да треба јасно истаћи шта се мери одређеним питањем - познавање  бројева или ? Не, овде се није мерило знање! Неко ће рећи да таква питања и треба да буду на такмичењу.
Ако је циљ такмичења али и оцењивања ученика " хватање у замку" без могућности за успехом, без развијања логике, учење напамет, неоткривање креативности и многоструких способности наших ученика...у томе не желим да учествујем! Уколико по сили закона чак и морам, као што морам, одрадићу посао али и пронаћи "оазу у пустињи". Пронашла сам је! Основала сам своје такмичење  " Покажи свој таленат уз француски језик" у коме могу учествовати ученици из целе Србије. Одвија се сваке године у марту - месецу Франкофоније.
Покренула сам своје ученике али и своју ћерку, да увек показују оно што воле и да то што воле споје са учењем. Тада је настао и јутјуб канал. Немојте мислити да су наше видео лекције само дигиталне. Нису! Некада ћу ја креирати видео на основу уметничких цртежа или песама ђака. Јесу, сви су они уметници и песници! Како моји, тако и ваши ученици! Тако и ваша деца!
Тада сам и написала песму " Револуција". Важније је што сам тада одлучила да пробудим и истакнем "чету војника од којих је сваки ПУКОВНИК". Сада смо део дигиталног уџбеника! Поред тога што је један видео - рад мојих ученика, свака видео лекција је специфична. Оне  указују да се може учити уз песме, да је дивно писати песме, да се могу стварати асоцијације, цртати, певати, радити згибови и учити бројеви. Може се искористити значајан дигитални сегмент у одрастању наше деце и то што су већ ИТ стручњаци. Могу се усмерити на креирање! У њиховим срцима и главицама крију се велики песници, писци, уметници, сликари, певачи, музичари, спортисти. Само им треба дати шансу! Они то често не могу сами. Помозите им.
Звог свега овога наслов овог поста је " Наше признање". Никако није само моје! Што се мене лично тиче - срећна сам! Коаутор сам дигиталног уџбеника, тестова и дневних припрема уз колегу Дејана Јанковића, коме сам захвална што ме је позвао у свој тим. Merci Deyan Jonquille!
Захвална сам такође што радим у школи у којој се почев од ученика, родитеља, учитељица, наставника, наставница, педагога до директора - негује, развија и цени креативност. То је ОШ " Академик Миленко Шушић" у Гучи.
Пресрећна сам што се моја мисија "Револуционарног откривања и развијања талената" остварује! Сада слободно могу рећи, како својој ћерки тако и ученицима и колегама :
 " У сваком човеку се крије бисер кога треба пронаћи!"
"Све је могуће када то довољно јако желиш!"
Мада појединци никада неће видети планину јер су загледани у дрво, поменућу још једном :
"Ја ћу сад бити тај бунтовник,
који покреће, води и гура даље,
У свет чете великана шаље,
чете војника а сваки је пуковник."
Зато, гледајте у чету ових пуковника који су уз мене!
Ево и моје песме у којој је читав претходни монолог јасно описан али и линка до чланка са сајта ИК "Клет" који су као и моја чета војника - иноватори и креативци. Револуција

Сада подижем глас у име свих
генијалних и неоткривених,
чији таленти се стално гуше,
који нису васпитани да руше.

Ко сте то ви да им судите?
Да их процењујете или кудите?
Ваш је задатак да препознате и негујете,
на прави пут да их упутите.

Јер нису сви за казну рођени,
нити су сви бунтом вођени,
па да их покрене сила и снага,
да сами успеју, победе врага.

Ал' добро чујте, ово је граница
и не дозвољавам да буде задња станица!
Пуштам у погон овај воз
и усмеравам на прави коловоз.

Па кад’ се врати снажан и јак,
овенчан славом, похваљен с' правом,
немојте њиме да се хвалите,
само ћутите и не гњавите.

Ја ћу сад бити тај бунтовник,
који покреће, води и гура даље,
У свет чете великана шаље,
чете војника а сваки је пуковник.

МАРИЈА ЈАКШИЋ
(MARIE SOLEIL)


https://www.klett.rs/aktuelnosti/priznanje-za-mariju-jaksic-koautorku-digitalnih-udzbenika-za-francuski-jezik