четвртак, 17. децембар 2020.

Уџбеник по нашој мери - Club @do, ИК Кlett

 


У навали мноштва различитих уџбеника, навали дигиталног материјала, онлајн часова, потребно је наћи оно што нама прија, што нам олакшава посао, улепшава часове и дане. 
Сви који прате мој креативни рад, знају колико дигиталних материјала, могућности имам и стварам континуирано (сајт, блог,  јутјуб канал - Francollège avec Marie Soleil). 
Због тога и знам о чему говорим. 

Ови дигитални уџбеници  омогућавају све што ми је потребно, БАШ СВЕ...а не одузимају  сате и сате који су ми драгоцени!

E-учионица је платформа, систем за управљање учењем где већ постоји  повезаност и комуникација наставника и ученика, место за објаве за наше одељење, где су материјали изузетни, интерактивна вежбања већ креирана.

Најлепше је, поред свега наведеног, што имамо опцију да шаљемо задатке ученицима, да се они аутоматски  прегледају, ручно такође, да видимо колико пута и колико дуго је дете радило задатак, да ли је исправљало решења, да ли је гледало решења...

Ето, то је оно што заиста треба употребити у раду - када нам је већ омогућено!

Потребно је наћи меру!

Потребно је осетити и ослушкивати себе и своје ученике!
Уколико ученике и себе затрпамо са 300 задатака, ови уџбеници губе смисао и сврху, чак стварамо одбојност!

Зато, користите их лагано, континуирано, у мери која Вам одговара!

Аутори штампаног и дигиталног уџбеника су колеге које су у настави.
Сада ћу нагласити да сам ПОНОСНА што сам део ауторског тима за француски језик!
Праћени смо огромним тимом креативних и вредних професионалаца који контролишу, помажу и уобличавају ове уџбенике да буду баш овакви  какви јесу - дивни и фантастични!

Не, не добијам никакве тантијеме од продаје уџбеника!
Не, сасвим ми је "финансијски" свеједно!

Оно што никако није свеједно је што сам на овакав уџбеник чекала деценију...дочекала га и желим да коначно предајем ученицима из НАЈБОЉЕГ!

Свака генерација ми је различита, не могу сви да уче у истој мери, некада је то мање, некада више...уџбеник увек ускладим према ученику и одељењу, али...бирам...

Бирам обиље које могу прилагодити по мери одељења, бирам оно што ме инспирише да креативно са ученицима стварам, бирам дигиталне материјале који су већ креирани уместо да губим време које ми је драгоцено, бирам додатни материјал (планове, припреме и тестове) који су у складу са свим захтевима који се стављају пред нас.

Ако дођем у ситуацију да морам да бирам оно друго што је наводно бесплатно, што је јефтино а није, што је добро а није, (име му нећу спомињати јер његови поступци и изјаве вређају ми интелигенцију), ако треба да бирам дело некога ко очигледно жели и сам да постане издавач, ко истиче и блати једног а цене су код свих издавача исте или веће, ко све нас Србе који смо аутори сврстава у странце, ако треба да пристанем на лаж да неко тамо више воли моје ученике и родитеље од мене, ако треба да заборавим све вебинаре и семинаре којима сам присуствовала а чије лекције и препоруке су садржане у уџбенику Club @do, ако треба да погазим успех у развоју дигиталних компетенција ученика и колега баш као да некоме смета шта смо све постигли до сада па нас враћа уназад, ако треба да погазим себе и пристанем на вређање просветног радника који "уџбеник бира због кишобрана или торбе" - како се наводи, срам да вас буде...ако треба да бирам наводно бесплатно поред  материјала, видеа и лекција које јавно и бесплатно објављујем али их нисам преузела већ их сама креирала, нити их наплаћујем 2 динара по страници...
ОНДА БИРАМ ДА НЕ ИЗАБЕРЕМ НИШТА! ХВАЛА, НЕ ТРЕБА!
Ми учимо и без тога!

Учићемо још боље и занимљивије:


https://www.youtube.com/channel/UCaymxtWrAgIDNIcssp2ATkg


Марија Јакшић - Marie Soleil