недеља, 27. септембар 2020.

Школски мејл и Гугл учионица - за ученике

Време је да покренемо платформу "G Suite for Education"!


У оквиру ове платформе ћемо највише користити Гугл учионицу.


Мада ће вама све споља изгледати слично, готово исто - нова Гугл учионица је другачија јер је безбедна и заштићена за ученике. Рад контролишу школски администратори који могу одобрити или спречити рад на интернету у различитим апликацијама.


1. Добићеш свој школски налог од одељењског старешине. Налог можеш користити у Гугл учионици док си ученик наше школе. Овај систем, начин учења, платформа је безбедна и затворена. Не може се приступити путем "gmail" налога.


2. Па да кренемо...добићеш од одељењског старешине свој налог/школски мејл и ПРВУ лозинку.


3. Пријављујеш се на сајту https://www.google.com/ (горе десно је круг/ слика са твојим старим мејлом, ту је и опција ...додај нови налог) Уколико ти је непрегледно јер радиш у телефону, горе десно имаш 3 тачкице...обележи верзију за рачунар...биће прегледније.


4. Откуцај свој школски мејл и лозинку коју си добио од одељењског старешине.


5. Прочитај и прихвати услове.


6. Од тебе се сада може тражити да промениш лозинку. ПАЗИ! Полако и пажљиво откуцај нову лозинку, ти је осмишљаваш. ЗАПИШИ ЈЕ!


Други начин да промениш лозинку је:

https://www.google.com/

- горе десно где је и слика са твојим старим мејлом, има опција када кликнеш на слику...Уреди свој налог/Manage your Google account. Овде подешаваш свој налог/ мејл...пронађи део где можеш променити лозинку/ password....у делу "Data & personalisation" можеш променити и језик/ "language" уместо енглеског на српски. 


7. Враћаш се на сајт www.google.com Горе десно видећеш 9 тачкица – ту је Гугл учионица уколико све ово посматраш на рачунару. (или преузми апликацију за телефон "Google classroom" у "Play" продавници )


8. Изабери да си УЧЕНИК (I'm student) и придружи се предмету(знак + горе десно). Може се догодити да те је неко од наставника већ позвао у своју учионицу - то ћеш приметити када отвориш део са одељењима у Гугл учионици.


9. Од тебе се тражи код предмета који ћеш добити од предметног наставника.

Исти је начин пријављивања на рачунару и телефону.

Овде је и видео упутство (гледај видео, заустављај га и уради један корак па настави даље...):

https://www.youtube.com/watch?v=UvLGjgQYM28


Уколико се не будете сналазили по питању мејла или приступа Гугл учионици, слободно се обратите одељењском старешини и свим наставницима који вам предају. Заједно ћемо све решити.


Ученици 5- ог разреда се тек навикавају на све ово, први пут се сусрећу, па ће све тећи лагано, ништа не брините - само полако. Имате времена да све савладате.


За француски језик сам вам послала позив за Гугл учионицу - да не јурите који је код предмета.

Школски администратори

Одељењски старешина