недеља, 22. април 2018.

KAKO СЕ У ГУЧИ ФРАНЦУСКИ УЧИ


18.01.2018., Јасмина Лелековић је објавила текст инспирисан радом наше колегинце Марије Јакшић, која позитивном енергијом и стваралачким радом покреће ученике на активност. Њене речи преносимо у целости. 

"Припремајући се за наставу често користим ресурсе на интернету. Када сам недавно тражила идеју како да ученицима приближим правила изговора француских гласова и час учиним занимљивијим, пронашла сам један видео-клип о мачку Шамињону који учи да чита.Захваљујући њему, моји ученици су брзо савладали основна правила, а ја сам упознала колегиницу која са огромним ентузијазмом ученицима преноси своју љубав према француском језику.
Подржавајући примере добре наставне праксе, одлучила сам да напишем текст о Марији Јакшић, професорки француског језика у Основној школи „Академик Миленко Шушић” у Гучи.
Yоу Тубе канал који Марија уређује Francais avec SM Learn french
https://www.youtube.com/channel/UCaymxtWrAgIDNIcssp2ATkg

садржи тренутно преко седамдесет видео-лекција, намењених за учење и обнављање граматике, ортографије, лексике, али и упознавање француске културе и цивилизације. Оно што ми је, као наставнику, посебно привукло пажњу, јесте присутан одређен број клипова који су направили ученици. Уживање је слушати ученике у улози професора, видети колико труда су уложили, па чак и када направе грешку, симпатично је. 

Питала сам Марију колико времена јој одузима прављење видео-лекција, а она ми је препоручила апликацију КинеМастер, коју је могуће инсталирати у мобилном телефону и уз једноставне операције креирати видео и фото монтаже. Ученици радо прихватају изазове, посебно када користе модерне технологије, а много више времена јој одузима то што у кабинету нема компјутер, па доноси свој, а интернет конекција је веома слаба. Многи се проналазе у овоме, зар не?
Инспирисана мелодичношћу француског језика, Марија је отишла и корак даље. Пре извесног времена, захваљујући песничким подневима које организује њен колега, открила је свој таленат за поезију и почела да пише песме, за децу, али и за своју душу. Поезијом је успела да „зарази” и своје ученике, из чега су проистекле видео-лекције у стиху.
https://www.youtube.com/watch?v=uIByNoPzfxQ

https://www.youtube.com/watch?v=NG3Pfh1RA74

Марија нас подсећа да ученике интересује све оно што ради професор. Увек им је то занимљиво, то је мистерија коју морају да открију. Тако се и ученици, следећи примере одраслих, упуштају у неистражено, а улога наставника је да их подржи, јер ако не покушају, не могу ни успети.
Поред Yоу Тубе канала, Марија уређује и блог који садржи прегршт вежби и лекција за учење француског. Посебну пажњу посветила је и припремама за такмичење, објединивши тестове са свих нивоа у последњих десетак година. 
http://francaisavecsm.blogspot.rs/
У раду на Yоу Тубе каналу помаже јој ћерка Теодора. Пре годину дана добила је и помоћ у раду на Facebook страници Francolègе. 
https://www.facebook.com/francollege/


То је Милица Марковић, млада, креативна и детаљна професорка француског. Она објављује све занимљивости које и сама користи у настави.

Колико сарадња са другим колегама и тимски рад утичу на продуктивност, најбоље говори чињеница да колеге мотивишу једни друге, несебично деле идеје и наставне материјале, а Марија нам открива да често, сасвим неочекивано, настају часови корелације више предмета. Венови дијаграми и презент француских глагола само су један у низу. Такође, оно што ми је било интересантно, а може послужити као пример свима нама, јесте својеврсно повезивање четири основне и једне средње школе поводом месеца Франкофоније, када су професори са својим ученицима заједнички радили на пројекту Зашто учити француски језик.За крај разговора са Маријом, чији надимак, Marie Soleil, одише ентузијазмом и позитивном енергијом, питала сам да ли вреди сав труд. Хтела сам да сазнам шта је мотивише да, у време када се наставници суочавају са низом проблема и изазова, континуирано буде активна и креативна. Марија мисли да сав овај труд вреди. На првом месту, остаје траг, видео-клипови, песме, материјал који ће се користити годинама. Затим, својим радом инспирише и своје дете које пише песме. Буди и препознаје таленте у својим ученицима. Срећна је јер сматра да задатак у животу није само да оџивимо свој живот, већ да оставимо печат у времену, као и да усмеримо и помогнемо другима.
Није ме изненадио овај позитиван став према животу. Њен животни мото је осликан у песми: „Какве мисли – такав живот”
Надам се да ћете на страницама које Марија уређује пронаћи идеје за ваш рад са ученицима. Сигурна сам да у вашем окружењу има колегиница и колега који вас инспиришу, било би лепо и корисно причати о њима. Сугестије су увек добродошле!"